Angst 2

Wanneer je angst voelt kun je daardoor overweldigd worden. Het voelt alsof je angst bent. Je visie wordt gekokerd en de angst beheerst je gedachten. Alles lijkt zwart en donker. Het is een heel naar en onprettig gevoel. Je wilt er vanaf en weet niet hoe.

Durf je met je angst ‘’te gaan zitten’’? Durf je die te laten zijn met alles wat die oproept? Je gedachten, lichaamssensaties, gevoelens en emoties? Kijk eens wat er gebeurt als je dat doet. Neem de tijd, het werkt n.l. niet als je er vanaf wilt. Kijk eens of je jouw angst kan omarmen, liefdevol kan laten zijn.

Er ontstaat meestal ruimte en in die ruimte kan er iets gebeuren omdat de ”strakheid” van je angstgevoelens minder wordt.

Het gaat vaak gemakkelijker wanneer iemand je daarbij begeleidt. Als je daarvoor voelt kun je dit ervaren, ik nodig je uit.

Angst

In een tijd waarin de omstandigheden onverwacht en niet gewoon zijn, voelen we vaak angst. Soms kunnen zulke angsten overspoelend zijn en weten we daar geen raad mee.

Het Coronavirus roept van alles op en niet alleen angst voor onze gezondheid en die van onze dierbaren, maar ook angst voor de toekomst, ons bestaan. Hoe zal het gaan met onze kinderen, onze ouders en ons werk. Zullen we nog werk hebben en hoe zal het met ons inkomen gaan. Kunnen we alles straks nog betalen, nog de dingen doen die we zo graag doen… lees meer »

Wisdom

When I have ceased to beat my wings
against the faultness of things
and learned that compromises wait
behind each partly opened gate
when I can look life in the eyes
grown, calm and very coldly wise
life will have given me the thruth
and taken in exchange my youth
Sara Teasdale

Bij jezelf zijn of bij de ander?

‘’Ik heb moeite omdat ik altijd ja zeg op een vraag van de ander. Ik kan geen nee zeggen. Ik deed altijd wat de ander verlangde en nu…..Ik ben er ziek van geworden en voel me helemaal leeg en depressief. Ik voel me zo schuldig als ik voor me zelf kies en nee zeg.
Wat nu?……’’ lees meer »

Beschikbaarheid

Als je niet voor je zelf beschikbaar bent, hoe kun je dan beschikbaar zijn voor de ander? lees meer »

Oorzaken van werkstress die kunnen leiden tot Burn-out

Trouw, 14 mei 2014

Vijf belangrijke oorzaken van werkstress zijn:

1) Werkdruk

Hoge taakeisen zorgen voor stress. ”als mensen invloed hebben op de manier waarop ze werken en op welk tijdstip, dan verhoogt dat het werkplezier”. (Kees Geelen)

lees meer »

Energie

Soms voel je zo weinig energie. Na onderzoek blijkt lichamelijk niets aan de hand te zijn. En toch: ‘’Ik ben moe en heb nergens zin in….” ‘’Ik voel me vaak zo negatief….”

Er kan van alles spelen. Je kunt eens kijken hoe je je voelt op verschillende terreinen van je leven. Hoe ervaar je je werk, je relatie, je gezin? Doe je genoeg dingen die jou voeden?

Als je geen energie voelt en er is geen lichamelijke oorzaak, is er vaak een onderbreking in het contact met jezelf of anderen. Je benadert bv. veel dingen en mensen negatief omdat je weinig vertrouwen hebt. Of je hebt (oude) pijn niet verwerkt.
Door weer met aandacht bij jezelf te zijn, ervaar je, voel je of in je lichaam of in je gevoel wat er is. Door hieraan aandacht te geven, krijg je het besef wat er aan de hand is en vervolgens wat je kan doen. Dan kun je actie ondernemen.

Je kunt aan de ander (je partner, een vriend, vriendin, je baas, je moeder of vader) vertellen wat je dwars zit en wat je nodig hebt en werkelijk wilt. Je staat stil bij de dingen en situaties die fijn zijn in jouw leven.
Als je met aandacht luistert naar jezelf, kan door te doen wat je nodig hebt, je energie weer gaan stromen.


Powered by WordPress & Atahualpa